Et postkort: Ungene i Storgata, ca 1910

Storgata
Poskortet fant jeg lagt inn i en Langesundsbok hjemme i Trondheim, og jeg skannet det inn.


Dette postkortet er det jo lett å kjenne seg igjen i hvor er tatt, og jeg fattet derfor interesse for det. Flere av husene har ikke forandret seg mye, men noen hus mangler, asfalt og biler mangler, det er en vannpost til høyre og en skjev seilskutemast er synlig i bakgrunnen. Byen har en helt annen karakter enn nå i dette tidsbildet.

Men bildet viste seg å være enda mer interessant enn jeg først tenkte meg.

Det fantes nemlig et utklipp med dette postkortet avbildet fra PD eller TA vinteren 1972, fra spalten "Gamle postkort forteller" med teksten:

"Da fotografen stilte opp kameraet, kom alle ungene i Storgata i Langesund og ville være med på bildet, og det var bra, for da fikk vi med den herlige barnevogna midt på. Ellers gir klærne et lite inntrykk av hvordan folk hadde det før i tiden. Det er sol og sommer, men guttene er godt påkledd med ullstrømper og langerma bluser. Jenta helt til høyre er sannsynligvis dyrevenn. Hun står der med en due på fingeren. Flere av dem som er med på bildet her er kanskje i full form fremdeles, og enkelte kjenner seg kanskje igjen."


Bildet fra avisutklippet med mormors nummerering.

Et sirlig håndskrevet brev fra mormor fulgte også med. Hun hadde nummerert personene på bildet i avisutklippet, og kunne fortelle:

"Her er blandt annet nogen utklipp som dere kanske kan ha morro av å se ... . På det billede fra Storgata er det jo bare kjendte: nr 1 er mig, 2 er Maggy, 3 er Signe Nymann og 4 er Anni Jansen og den gutten foran er bror til Signe og Anni. Han reiste ut til sjøs bare 15 år gammel, og omkom på sin første tur til sjøs. Det var i den første verdenskrig. Jeg passer 3 av disse barna. Man Maggy har ikke en due på fingeren, det er en liten gutt hun passer. Jeg vet ikke om dere har det kortet for jeg tror at Ole fikk nogen gamle Langesundskort av mig engang."

Mormor var født i 1902, så bildet må ha vært tatt rundt 1910. Maggy var altså mormors storesøster, senere med etternavn Kortner. Storgata het Langgata den gangen.


Storgata
Utsnitt fra poskortet.


Fotografen hadde tatt flere bilder denne dagen. Bildet nedenfor er motivet fotografen ser når han snur seg og ser på huset som er i motsatt retning, Storgata 41, mormors barndomshjem. Dette gamle bildet henger også i dette huset idag. Ser vi nærmere, ser vi at barna har samme antrekk og frisyrer som på det forrige bildet, så det må være tatt samtidig. Her er barna Maggy og Louise sammen med foreldrene Ida og Johan Wold, samt enda en dame, for meg ukjent.


Skannet av Eva Kortner


Side skrevet av Harald Schyberg (harald.schyberg@chello.no) .